ΚΑΛΟΥΠΟΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΡΑΒΑ ΑΕ

Πηγή: New Post

Newpost.gr

Ο βραβευμένος γερμανός εικαστικός καλλιτέχνης Γκρέγκορ Σνάιντερ έκρυψε την πλατεία από τα αδιάκριτα μάτια στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 4 που οργανώνει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Στην εποχή της μανιώδους υπερέκθεσης, ο βραβευμένος με Χρυσό Λέοντα στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2001Γκρέγκορ Σνάιντερ, γνωστός για τις αρχιτεκτονικές εγκαταστάσεις του, επιστρατεύει την τεχνική της οφθαλμαπάτης για να δημιουργήσει ένα αόρατο καταφύγιο στην καρδιά της πόλης, απρόσιτο στο άγρυπνο μάτι του Google maps. Με δική του παρέμβαση, η πλατεία Ομονοίας καλύφθηκε από ένα προστατευτικό φιλμ, στο οποίο το χέρι του καλλιτέχνη ζωγράφισε ένα παραθαλάσσιο τοπίο της Κω.

Αξιοποιώντας την τεχνική του καμουφλάζ, ο Γκρέγκορ Σνάιντερ δημιούργησε, χρησιμοποιώντας 4.600 μέτρα ύφασμα, την απεικόνιση μιας ακτής που φτάνουν οι πρόσφυγες από την Τουρκία. Από χαμηλά το έργο μοιάζει με ένα προσωρινό εργοτάξιο στην καρδιά της Αθήνας που καθιστά το κέντρο της σημείο συνάντησης του ορατού με το αόρατο, της τέχνης με την ψευδαίσθηση.

Πηγή της έμπνευσης του Γκρέγκορ Σνάιντερ αποτελούν οι περίφημες καμουφλαρισμένες τοποθεσίες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως τα εργοστάσια κατασκευής αεροσκαφών της Δυτικής Ακτής των Η.Π.Α., τα οποία στη διάρκεια του πολέμου καλύπτονταν με γιγαντιαία σακίδια, από το φόβο των ιαπωνικών βομβαρδισμών. Αυτή η πρακτική προστασίας και καμουφλάζ αλλοίωνε την εικόνα του φυσικού και αστικού τοπίου, αλλά επίσης την όψη και την πρόσληψη της πραγματικότητας.

Οι συντελεστές της εγκατάστασης:

Σύλληψη - Σχεδιασμός: Gregor Schneider
Επιμέλεια Πρότζεκτ: Κάτια Αρφαρά
Επιμέλεια & Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός εγκατάστασης: Γιώτα Πασσιά, Παναγιώτης Ρούπας
Τεχνικός Βοηθός: Kamil Jackiewicz
Ανάθεση & Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Fast Forward Festival

 Οι συντελεστές του Fast Forward Festival 4:

Σύλληψη & Καλλιτεχνική Διεύθυνση Φεστιβάλ: Κάτια Αρφαρά
Γενική Διεύθυνση Παραγωγής: Δήμητρα Δερνίκου
Γενική Τεχνική Διεύθυνση: Λευτέρης Καραμπίλας
Εκτέλεση Παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος
Γενικός Συντονισμός: Μαρίνα Τρουπή
Συντονισμός Συζητήσεων και Εργαστηρίων: Μυρτώ Λάβδα, Ελεάννα Σεμιτέλου
Βοηθοί Εκτέλεσης Παραγωγής: Δέσποινα Σιφνιάδου, Ειρηλένα Τσάμη

Fast Forward Festival 4 της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, Πλατεία Ομονοίας, Αθήνα, 8 - 21 Μαΐου 2017. Ελεύθερη πρόσβαση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

ΚΑΛΟΥΠΟΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕ: 2012 - 2013 - 2014

Π. ΚΑΡΑΒΑΣ ΑΒΕΤΕ: 2012 - 2013 - 2014

Π.ΚΑΡΑΒΑΣ ΑΒΕΤΕP.KARAVAS SA

DESIGNED & DEVELOPED M.ZOUPAS

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device according to the e-Privacy Directive Documents